press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/7

press to zoom
1/1

Le Tour des Dentelles de Montmirail, 11,2 km

Afwisselende wandeling door de wijngaarden, de bossen en rondom de grillige rotsen van de Dentelles de Montmirail. Deze rotsformatie is gelegen tussen de vallei van de Rhône en de Ventoux. Het is een gemakkelijke wandeling en is zeer geschikt om de vakantie mee te beginnen.

De wandeling vertrekt vanuit Lafare (159 meter) en gaat langs de platanen en de fontein richting Le Collet en Dentelles de Montmirail, aangegeven met borden. Het rustige asfaltweggetje snijden we eventjes via een smal paadje langs bomen, groene struiken en de gele brems af. Het paadje wordt iets breder en het uitzicht is is prachtig: op de voorgrond wijnranken, op de achtergrond bomen en rotswanden en daarboven een blauwe hemel met een enkel wolkje.

De route gaat over het asfaltweggetje verder naar Le Collet (237 meter) en de Romaanse Chapelle Saint-Christophe (in begin van 12e eeuw gebouwd, in 1981 gerestaureerd). Tussen de rotsen door is een Cascade Saint-Christophe. De route gaat nog eventjes over het asfalt verder tot net voorbij Domaine de Cassan, één van de vele wijndomeinen in deze omgeving.

Via een brede onverharde landweg wandelen we gemakkelijk naar de Col de Cayron (394 meter), gelegen in het Forêt Communale de Gigondas. Hier is ook een informatiebord over het ontstaan van de Dentelles de Montmirail. De landweg klimt geleidelijk verder tot de picknickplaats aan de voet van de Rocher du Midi. Een prima locatie voor een lunchpauze. Via een brede trap door het bos beklimmen je de Rocher du Midi, waar een 360 graden panorama uitzicht onze beloning is. Er staat ook een table d’orientation, waarop de namen van de omliggende dorpen en bergen vermeld staan. Zelfs de Mont Ventoux is bij goed weer in de verte te zien.

Over de landweg loop je om de Dentelles de Montmirail heen en kom je uit bij de Col d’Alsau. Via een smal en stenig paadje dalen je af.  Het uitzicht bij de afdaling is mooi.

Het bospad komt uit bij een parkeerplaats en via een rustig weggetje wandel je weer richting Lafare, waarbij je onderweg nog een mooi zicht hebt op het dorpje La Roque-Alric. Na het oversteken van het riviertje Vallat de Fenouillet slaan je linksaf en loop je het dorpje Lafare weer in.

Praktische informatie:

Parkeren : in het dorpje Lafare

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk - 11,3km - 4h05

Hoogtemeters : 396m

Bewegwijzering : 1 à 3 : wit-rood

                              3 à 4 : geel

                              4 à 5 : wit rood

                              5 à 2 : geel