logo 1 white name klein.png
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/5

BEKLIMMING VAN DE MONT VENTOUX

 

Beklimming van de Mont Ventoux vanuit Bédoin:

21,4 km – 1639 hoogtemeters :

De klim start in het centrum van Bédoin bij kilometer “0”, een streep op de weg D974. De eerste twee kilometer gaat het vrij rustig omhoog, goed om op te warmen en de benen wat te laten wennen aan het klimmen. Na 2 kilometer sla je links af en passeer je de dorpjes Les Baux, Sainte-Colombe en Les Bruns. Nu wordt het steiler en vanaf de “Saint-Estève” bocht is er geen ontkomen meer aan: de volgende 10 kilometer door het bos zijn het stijgingspercentages van 9 à 11%. Ruim een kilometer voorbij Saint-Estève passeer je een aantal S-bochten die bekend staan als Les Sept Virages (De Zeven Bochten). Door de scherpe bochten is het zicht beperkt tot 200 m. Na ongeveer 15 kilometer passeer je Chalet Reynard. Hier komt ook de route vanuit Sault erbij. Het landschap verandert nu drastisch in een kaal desolaat “maanlandschap” waarbij de top steeds zichtbaar is. Vanaf hier kan je qua stijgingspercentage (rond de 7%) wat op rust komen maar de mistral krijgt in dit maanlandschap vrij spel. Dus controleer even voor je aan de klim begint hoe hoog de windsnelheden zijn op de top.…er kan een groot verschil zijn met de windsnelheid beneden. Bij het naderen van de top wordt de klim weer lastiger maar de beloning blijft continu in zicht. Op 1,5 kilometer van de top passeer je de gedenksteen voor Tom Simpson. De laatste 500 meter zijn steil maar opgeven is geen optie nu… nog de laatste steile bocht en dan ben je er echt! Proficiat!

 

Beklimming van de Mont Ventoux vanuit Malaucène:

21,2 km – 1535 hoogtemeters :

Malaucène, gelegen aan de noordwestkant van de berg, is na Bédoin de belangrijkste uitvalsbasis voor wie de Reus van de Provence op wil. Rond het dorp liggen overal wijngaarden, kersen-, abrikozen- en olijfboomgaarden en er worden ook asperges geteeld.  Is de beklimming vanuit Malaucène lichter (gemiddeld 7,4%) dan die vanuit Bédoin (gemiddeld 7,5%) of niet? Daarover zijn de meningen verdeeld. Eigenlijk zijn de beklimmingen niet goed te vergelijken. Deze kant is misschien iets minder steil dan de beklimming vanuit Bédoin maar wel onregelmatiger én met een heel zwaar stuk in het midden van de klim. Na ongeveer 15 km bereik je het skistation Mont Serein met Chalet Liotard, die op ongeveer dezelfde hoogte liggen als Chalet Reynard, maar dan aan de noordelijke kant van de klim. Daarna is het nog zo’n 6 km tot aan de top. Ook hier fiets je nu door het fantastische maanlandschap met de top steeds in zicht. Is deze beklimming lichter dan die vanuit Bédoin of niet? Dat hangt af van welk type klimmer je bent. De beste vergelijking is gewoon beide beklimmingen doen.

Beklimming van de Mont Ventoux vanuit Sault:

25,6 km – 1152 hoogtemeters :

De eerste kilometer van de beklimming vanuit Sault is alvast de makkelijkste met een dalingspercentage van 5,5%. De beklimming is zo’n 26 kilometer lang, waarvan de eerste 20 kilometer tot aan Chalet Reynard vrij makkelijk zijn. Er zitten een paar rustige stukken in waar je goed kan recupereren. Aan Chalet Reynard komt deze beklimming samen met de beklimming vanuit Bédoin. Dan is het nog 6 km tot aan de top, maar deze kilometers zijn dan vrij lastig in vergelijking met de kilometers aan het begin van de klim. Het is een mooie klim waar je in het begin tussen de open velden fietst en nadien tussen de bomen. Vanaf Chalet Reynard kom je dan in het befaamde maanlandschap terecht.